Spataderen of varices zijn verwijde aderen in de benen die de normale terugstroom van het bloed naar het hart verstoren. 

In een gezonde situatie reguleren kleppen in de aderen de bloedstroom zodanig dat het bloed niet weer naar beneden stroomt. Bij spataderen sluiten deze aderkleppen onvoldoende, waardoor het bloed gedeeltelijk in de benen terugzakt. Het gevolg hiervan is dat de aderen uitzetten en als spataderen in de huid zichtbaar worden door de druk van het bloed. Met alle mogelijke gevolgen van dien.erfelijkheid

vrouwen boven
de 30 hebben
eerder last van
spataderen
dan mannen.

overgewicht
kan ook een
oorzaak zijn
voor spataderen.

een staand
beroep verhoogd
het risico

Wie krijgt spataderen?

Er zijn verschillende factoren die het risico op spataderen kunnen vergroten.

  • Erfelijkheid is daar een van.
  • Ook het geslacht speelt een rol; vrouwen boven de 30 hebben eerder last van spataderen dan mannen.
  • Overgewicht kan ook een oorzaak zijn voor spataderen.
  • Mensen die een staand beroep uitoefenen zoals leerkrachten, winkel- en horecapersoneel en kappers, hebben een hoger risico om spataderen te ontwikkelen.

Waarom spataderen behandelen?

Spataderen geven zelden echt pijn. Behalve dat spataderen ontsierend zijn, kunnen zij wel klachten veroorzaken als vermoeide en zware benen. Tevens kunnen zij leiden tot nachtelijke krampen, rusteloze benen en opgezette enkels (oedeem).

Wanneer u spataderen niet tijdig laat behandelen kunnen complicaties optreden zoals bloedingen, aderontsteking, trombosebeen, verkleuringen en een ‘open’ been.

Het voorkomen van spataderen

In de meeste gezondheidsgevallen geldt: bewegen is het behoud van de mensheid. Zo ook met spataderen, veel bewegen zorgt voor een goede bloedcirculatie en werkt preventief tegen spataderen. Daarnaast kan het geen kwaad regelmatig uw benen te laten controleren door de fleboloog. Wanneer u zittend een lange reis gaat maken, bijvoorbeeld met de bus, vliegtuig of trein, adviseren wij u om therapeutisch elastische kousen te dragen. Die kunt u via de Pellegrinus Kliniek verkrijgen. Hoe eerder u spataderen laat behandelen, hoe beter en hoe langer u van uw gezonde benen kunt genieten. Dat is ook precies ons doel bij de Pellegrinus Klinie